Recept: Gezonde frietjes. En dat ook nog eens 5 keer.

Recept: Gezonde frietjes. En dat ook nog eens 5 keer.

Een prachtig gerecht om de blitz te maken op het zomerfeest of gewoon overheerlijk op een hapjestafel met vrienden en de kleintjes. De frietjes worden gemaakt van groente en fruit, dus nog verschrikkelijk gezond ook! Maar geloof mij, de lekkerste, gezondste en knapperigste frietjes die je kan vinden!

[su_box title=”Samenwerken met Froodyz?” style=”glass” box_color=”#dd2228″ title_color=”#000000″ radius=”10″]Gezond combineren met lekker? Dan ben je bij Froodyz aan het juiste adres! Contact: 06-14365885 of info@froodyz.nl [/su_box]

Aantal personen:  Per portie ± 2 personen

Bereidingstijd: Afhankelijk van het gerecht, maar houd in ieder geval rekening met 15-20 minuten oventijd.

Knapperige, zoete aardappelfrietjes

300 gr zoete aardappelfrietjes
1 tl paprikapoeder
1 teentje knoflook, uitgeperst
3 el olijfolie
Zout

Leg de frietjes eerst 40 minuten in koud water met zout, zodat ze lekker knapperig worden. Verwarm de oven voor op 220 graden. Giet de zoete aardappel af. Meng de aardappels met de olie en kruiden en verdeel goed op bakpapier over een ovenschaal. (de frieten moeten elkaar niet raken.) Zet in de midden van de oven voor 8-10 minuten. Haal eruit, draai ze allemaal en zet nogmaals 8-10 minuten in de oven.

Wortelfrietjes met komijn

300 gr gemengde wortelen
1 tl komijnpoeder
1 teentje knoflook, uitgeperst
3 el olijfolie
Zout

Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de wortels met een dunschiller. Snijd de konten eraf en snijd in de lengte in vieren. Snijd van de kwarten lange frieten. Meng met de olie en de kruiden. Verdeel goed op bakpapier op een ovenschaal. De wortels moeten elkaar zo min mogelijk raken. Zet in de midden van de oven voor 8-10 minuten. Haal eruit, draai ze allemaal en zet nogmaals 8-10 minuten in de oven.

Komkommerfrietsalade

1 komkommer
2 el yoghurt
¼ citroen
Paar blaadjes mint
Peper en zout

Snijd de komkommer in de lengte in vieren. Snijd de kontjes eraf en snijd in frietjes. Snijd de blaadjes mint in stukjes. Meng de komkommer met de uitgeknepen citroen, peper, zout en yoghurt.

Courgette-parmezaan frietjes

1 courgette
40 gr Parmezaan, geraspt
1 ei
1 tl oregano
Peper en zout

 Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de kontjes van de courgette en snijd in de lengte in vieren. Snijd hier weer frietjes van. Kluts het ei met de oregano, peper en zout in een bord. Leg de Parmezaan in een ander bord. Rol eerst de courgettefrietjes door het ei en daarna door de Parmezaan. Leg op bakpapier in een ovenschaal. Let op dat de frietjes niet tegen elkaar aan liggen. Zet in de oven voor 6-8 minuten. Haal ze uit de oven, draai ze om en zet nog 6-8 minuten in de oven.

Karamel-ananasfrietjes

½ verse ananas
25 gr boter
½ el honing

Maak de ananas schoon en snijd frietjes van het vruchtvlees. Verwarm een grillpan en bak hierin de ananasfrietjes op hoog vuur kort aan. Zet het vuur zacht, voeg de boter en een klein scheutje water toe. Voeg ook de honing toe. Kook zachtjes totdat het meeste vocht is verdwenen.

Extra personal info

Snijd iets in de vorm van friet en het word meteen beter gegeten. Vaak zijn de frietjes niet knapperig, maar met de tips in deze recepten moet het goedkomen.  Sausjes horen er natuurlijk bij: mint met creme fraiche, chili-mayonaise of kerriedip. Smikkelen!  

[su_button url=”http://eepurl.com/dLp09Y ” target=”blank” style=”soft” background=”#be2c3c” color=”#080606″ size=”2″ icon=”icon: envelope” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]Ik wil lekkere recepten in mijn mailbox! [/su_button]

Print Friendly, PDF & Email