Artikel: Tien tips voor een geniale salade

Artikel: Tien tips voor een geniale salade

[su_button url=”http://eepurl.com/dLp09Y ” target=”blank” style=”soft” background=”#be2c3c” color=”#080606″ size=”2″ icon=”icon: envelope” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]Ik wil de beste salade recepten in mijn mailbox! [/su_button]

Eigenlijk is de titel van dit artikel een onmogelijke belofte. Want er zijn zoveel mogelijkheden om een salade samen te stellen, dat 1.000.000 tot de 12de macht nog niet eens genoeg is alles op te noemen.


Hoe maak je nu een geniale salade? 10 Tips! 

Maar wij zijn gek op salades. Als hoofdgerecht, lunch, bijgerecht, tussendoortje, in de winter of in zonneschijn. Bij regen of lange zomeravonden, als we op dieet zijn of als we meer groentes willen eten. Salades zijn fantastisch en de dagen van konijnenvoer, zijn echt voorbij!

  1. Dressing: Houd de dressing zolang mogelijk uit je salade. Waarom: het zure ingrediënt (die iedere dressing hoort te hebben), maakt dat je ingrediënten slap worden. Er blijft letterlijk niks over van je salade.

2. Zuurtje en knappertje: Eigenlijk is de sky the limit bij een salade en kan je er alles in gooien. Als JIJ het maar lekker vindt. Maar de consensus is wel dat er een zuurtje en iets knapperigs in moet zitten om heerlijke variatie in je mond te ervaren.

3. Dressing: Geheim van goede chefs: Meng de salade met de dressing en de ingrediënten in een mengbak (oid). Dan zit de dressing goed over al  je lekkernijen en niet een flinke klodder, hier en daar. Houd alleen de knapperige ingrediënten apart!

Zit er een klodder dressing over je salade: Slechte chef!

4. Zuurtje: Door het te verkleinen wordt het niet opeens schattig,  TE zuur, kan je salade compleet verpesten. Wees voorzichtig met azijn, citroen of limoensap, kappertjes, zilveruitjes, olijven, augurk, ingelegde komkommer en ga zo maar door.

5. Knappertje: Dit maakt eigenlijk mijn salade. Iedere hap wacht ik op dat hapje waar die bite in zit en verdeel ik dan ook minutieus over iedere lepel. Denk aan krokante spek, parmaham of chorizo. Maar ook aan gefrituurde kappertjes en pastinaak, gedroogde appel, nootjes of fritessticks. Groentes roosteren of grillen zorgen ook voor een bite. Ga snel naar punt 8!  

6. Nootjes: Koop AUB geen kant en klare saladenootjes. Dit zijn samengestelde nootjes waar je de hoofdprijs voor betaald. Koop bij de Turk of de Lidl voor een redelijke prijs noten in waarvan je 1 soort op je salade strooit! Let op: Op het laatste moment dus.

7. Brood, soepstengels en croutons: Lekker als je salade geen andere koolhydraten bevat en je wilt toch een volledige maaltijd eten. Maar eerlijk is eerlijk: Het brood met kruidenboter is vaak eerder op dan de overheerlijke salade.


Groentes zijn de wereldsterren van de 21ste eeuw. Laat ze shinen in jouw salade!

8. Groentes: Groentes zijn de wereldsterren van de 21ste eeuw. Laat ze ook shinen in jouw salade. Kook ze niet plat, maar grill, rooster, pof of bak ze kort, zodat ze een heerlijke hoofdrol kunnen spelen in jouw salade.

9. Fruit en andere zoete ingrediënten: Alles kan in jouw geniale salade. Ik ben altijd een beetje huiverig (net zoals de ananas op de pizza) voor zoetigheid. Ben je beginner net als ik, begin subtiel, met bv rozijnen of een appeltje.

 10. Aantal ingrediënten: Ik ga altijd helemaal los en op mijn best ben ik met restjes uit de koelkast. Gevaar is dat het een allegaartje wordt met zoveel smaken dat het echt niet meer lekker is. Beperk je tot 5-7 ingrediënten. (uitgezonderd de goede balsamico, olijfolie, peper en zout natuurlijk!)

Volgens mij kan ik nog makkelijk 10 extra tips schrijven, binnenkort meer! Klik hier voor de salades die ik al voor Froodyz maakte. 

Wil je nog meer inspiratie voor fantastische salades? Ik heb even voor je internet afgespeurd!

[su_box title=”Samenwerken met Froodyz?” style=”glass” box_color=”#dd2228″ title_color=”#000000″ radius=”10″]Artikelen nodig over allerlei onderwerpen over voeding? Contact: 06-14365885 of info@froodyz.nl [/su_box]


Print Friendly, PDF & Email