Artikel: Suiker in onze mayonaise!?!

Artikel: Suiker in onze mayonaise!?!

[su_button url=”http://eepurl.com/dLp09Y ” target=”blank” style=”soft” background=”#be2c3c” color=”#080606″ size=”2″ icon=”icon: envelope” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]Ik wil lekkere recepten in mijn mailbox! [/su_button]

Ik ben een echte Hollander: ik houd van saus, heel veel saus. Het liefst vette, witte, romige sauzen. Maar ik ben ook wakker te porren voor salsa, pesto, chimichurri, hoisin, ketjap of een goede olijfolie. Ik geef het toe: Combineer een aantal van bovenstaande met mayonaise en ik lik het bakje uit.

Mijn ultieme verleiding is Hollandaise saus. Een beetje friszurige saus op basis van ei en boter. Heel goed geklopt zodat het luchtig en romig tegelijk is. Toen ik nog in de keuken werkte, had ik een extra pannetje van deze saus op mijn werkbank staan. Alleen om soms even te dippen met allerhande lekkernijen die eigenlijk op een bord hoorde.

Een ode aan saus. #zondersuiker

Een echte zonde is dat de Nederlandse industrie aan al die heerlijke sauzen, suiker toevoegt. Omdat de Nederlander blijkbaar van zoete sauzen houdt. Ik weet niet welk smaakpanel dat heeft bedacht, maar dat is echt onzin. Dat wordt ons aangeleerd! Ik denk daarom dat ik in een verkeerd land ben geboren. Ik houd van zuur of een frisje. Echte mayonaise is zuur en daar hoort geen suiker in, maar in de meeste flesjes en potjes in de Nederlandse supermarkt zit suiker.

Suiker in mayonaise?

Mayonaise wordt gemaakt van eigeel, azijn, mosterd, olie en zout. Geen grammetje suiker. Maar in een pot van Calvé (650 ml) zitten ongeveer 7 klontjes suiker!?! Afschaffen zeg ik, enerzijds voor de smaak, anderzijds voor de gezondheid.

Chapeaumagazine geeft antwoord: Een groot deel van het antwoord op die vraag ligt in de jaren zestig. Toen opperden wetenschappers dat het vele vet in het eten van de consument de boosdoener was voor hart- en vaatziekten. Er kwamen veel vetarme en magere producten op de markt en om het eten toch aantrekkelijk te maken voor de consument werd dit vet vervangen door suiker.

Crème fraiche

My guilty pleasure is toch echt wel crème fraiche. Deze heb ik standaard in mijn koelkast staan en gebruik ik te pas en onpas in bijna alle gerechten. Ik denk dat creme fraiche naast, peper, zout en knoflook wel het meest gebruikte ingrediënt is in mijn keuken. In warme en koude sauzen, makkelijk toe te voegen. Minder vet als mayonaise, maar wel lekker romig en fris. Maak me gek! 😊

Wil je een aantal recepten met crème fraiche bekijken? Klik dan hier!

[su_box title=”Samenwerken met Froodyz?” style=”glass” box_color=”#dd2228″ title_color=”#000000″ radius=”10″]Geinteresseerd in blogposts of inhoudelijke artikelen? Contact: 06-14365885 of info@froodyz.nl [/su_box]


Print Friendly, PDF & Email