Artikel: 10 tips om meer kruiden te kunnen eten met kinderen

Artikel: 10 tips om meer kruiden te kunnen eten met kinderen

Artikel: 10 tips om meer kruiden te eten met kinderen! 

Mijn kruidenkast (niet opgeruimd! )

Ik houd van eten, beter gezegd: ik houd van lekker eten! Dat is inmiddels ook op de weegschaal te zien, maar daar kom ik een ander keer op terug.

Om eten lekker te maken heb je kruiden nodig en daar heb ik er een hele hoop van. Iedere vakantie komen wij niet met souvenirs terug maar met koffers vol met kruiden, flesjes, olietjes, azijnen met een smaakje en potjes met allerlei lekkerheden uit dat land. We gaan dan een van de laatste dagen naar de lokale supermarkt en slaan groot in. Inpakken in onze vieze kleding, want een ongelukje in je bagage met kokosolie is onprettig kan ik je vertellen. En we hebben een hoop gereisd, dus zelfs in mijn nieuwe, grote keuken, past niet alles erin.

Probleem met veel kruiden is dat het lastig is om ze te gebruiken, welke smaak past waar bij? En heel veel kruiden gebruik je zo weinig dat je het na verloop van tijd kan weggooien en dat is zonde!

Nu ben ik de laatste tijd bezig om een deel van onze voorraad op te maken en dus kruiden te gebruiken bij mijn recepten. Het is best grappig om vanuit een kruid te beginnen en dan het recept te bedenken!

Dus heb jij nog een kruid in de kast staan? Laat het mij weten in een reactie, dan ga ik ermee aan de slag.

Probleem bij recepten met veel kruiden erin (dus 5 verschillende) is dat mensen schrikken en ze niet meer maken, want dan moeten ze 5 potjes aanschaffen die ze vervolgens niet meer gebruiken. Ik probeer dit dus wel te beperken, voornamelijk tot een aantal basiskruiden.

MAAR, het geheim van vele heerlijke restaurants is dat ze heel veel kruiden (en zout) gebruiken, waardoor de smaken zo verschrikkelijk lekker zijn, maar thuis dat helemaal niet kunnen namaken, want dat zijn we met onze Hollandse achtergrond niet gewend! Probeer eens wat uit, als je het niet weet, vraag het aan mij en ik help je op weg met een aantal combinaties!

Heb je kinderen en eten ze niet graag gekruid eten? Lees dan mijn 10 tips hoe je dit WEL kunt combineren!

  1. Na heel veel eettafelfrustratie heb ik het verplicht moeten eten losgelaten. Dan eet hij maar niet! Ik heb wel afgesproken met de oudste dat hij niet altijd meteen moet zeggen, dat lust ik niet! Hij moet dan wel eerst even proeven. Vaak vind hij het nog steeds niet lekker (dat mag, ik lust ook dingen niet), maar er zijn een paar stappen gemaakt: Hij eet inmiddels taugé!
  2. Kinderen houden vaak niet van heel uitgesproken smaken. Begin dus rustig aan en houd desnoods een deel van de kruiden apart. Schep de kinderen hun portie eruit en voeg de rest van de kruiden toe.
  3. In mijn recepten kook ik eigenlijk de groente en aardappels enzo zonder zout. Dit is een overblijfsel uit de babyfase van mijn kleintjes. Geen slechte gewoonte eigenlijk. MAAR zout maakt eten zo lekker. Zet het zout op tafel en voeg zelf nog een beetje toe. Dan eet je veel minder zout op termijn.
  4. Groene dingen in het eten is een NO GO bij mijn kinderen of ik moet willen dat ze een uur aan het prikken zijn. Omdat je verse kruiden toch vaak aan het einde moet toevoegen, zie punt 1.
  5. Ik heb op het dakterras allemaal bakken met kruiden gehad en mijn kinderen laten ruiken, helpen verzorgen en proeven. Dit heeft er wel voor gezorgd dat ze makkelijker zijn geworden met groene dingen.
  6. Specerijen (valt voor het makkelijke schrijven even onder kruiden) hebben vaak mooie kleuren en kinderen zijn daar heel vatbaar voor. Heeft eten mooie kleuren, dan zijn ze eerder geneigd het te eten. (bv met kerrie en paprikapoeder)
  7. Als kindjes net beginnen met eten is het verstandig met enkele smaken te beginnen en dat langzaam uit te een smaak erbij. Probeer dit ook eens met kruiden, maar die niet heel heftig zijn. BV komijn of paprikapoeder.
  8. Hollanders kunnen vaak niet tegen heel pittig eten. Maar de Oosterse keuken gebruikt vaak wel veel pepers. En de Oosterse keuken is zo lekker dat je het wel moet klaarmaken! Gebruik in het begin veel minder peper dan in het recept staat en kijk of de kinderen het lekker vinden. Of nog beter: Houd de sambal apart op tafel!
  9. Ik zou dit nooit gaan doen zei ik: Maar soms kook ik wel apart voor mijn kinderen. Ik weet dat sommige er echt niet ingaan en dat is zonde uiteraard. Maak bv een saus, voordat je de kruiden erin doet, verdeel het over twee pannen en je maakt er eentje met en eentje zonder (pittige) veel kruiden.
  10. Laat kinderen kliederen. Ik weet het, iedere dag opruimen is niet leuk. Maar zorg dat je kinderen plezier houden in het eten. Dan zullen ze eerder op termijn nieuwe dingen proberen!

 Een dag zonder knoflook is een dag niet geleefd: Check hier recepten waar knoflook inzit! 

Print Friendly, PDF & Email